Eurobarometru: Tinerii din România, pe primul loc în UE la intenția de vot la alegerile europarlamentare

0
Publicat:

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la intenția de vot în rândul tinerilor pentru alegerile europarlamentare din acest an, și la implicarea în activitățile civice, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

 Participare activă a tinerilor români la vot și la activități civice FOTO Mediafax
Participare activă a tinerilor români la vot și la activități civice FOTO Mediafax

64% dintre tinerii europeni intenționează să voteze în cadrul alegerilor europarlamentare care vor avea loc în perioada 6-9 iunie, în timp ce 13 % declară că nu vor vota – în ciuda faptului că sunt eligibili. Restul respondenților se încadrează în categoriile de alegători neeligibili (8 %), cei care nu sunt siguri de eligibilitatea sau intenția lor de a vota (9 %) și cei care preferă să nu răspundă (5 %), potrivit sondajului Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană.

În 24 de state membre, majoritatea respondenților au indicat faptul că intenționează să voteze la viitoarele alegeri europene. România are astfel cei mai activi tineri privind alegerile europarlamentare, 78% de procente dintre cei intervievați au arătat că vor ieși la vot, urmată de Portugalia (cu 77%) și de Belgia (cu 69 %).

Ponderea potențialilor alegători este mai mică în Malta (47 %), Letonia (46 %) și Luxemburg (41 %). În Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Malta și Țările de Jos, mai mult de unul din cinci respondenți răspund că nu vor vota, deși sunt eligibili (între 21 % și 31 %).

Eurobarometru 1 png

Participare activă a tinerilor la activități civice

64 % dintre tinerii intervievați au declarat că au participat la activitățile uneia sau mai multor organizații în ultimele 12 luni. Iar aproximativ unul din doi din doi tineri europeni (49%)  au spus că au luat măsuri pentru a schimba societatea, cum ar fi semnarea unei petiții, participarea la un miting sau trimiterea unei scrisori unui politician, în ultimul an.

În nouă state membre, cel puțin 50 % dintre tineri au spus că au luat unele măsuri în ultimul an pentru a schimba societatea.

Și la acest capitol, România înregistrează  cea mai mare pondere generală, de 57 %, urmată de Irlanda (cu 54%) și pe locul trei de Finlanda și Slovacia ( cu câte 53%).

Cea mai scăzută pondere este înregistrată în Cipru (31 %), Luxemburg (33 %) și Suedia (34 %).

Eurobarometru 2 png

În special, tinerii au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34 %), schimbările climatice și mediu (33 %), sănătate și bunăstare (29 %) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29 %), potrivit unui comunicat al CE.

Modalitățile de colaborare cu UE

Atunci când tinerii din întreaga UE sunt întrebați cât de familiarizați sunt cu modalitățile de a colabora cu UE, 46 % raportează că sunt conștienți de alegerile europene. Aproximativ un sfert (24 %) sunt familiarizați cu canalele și site-urile de comunicare socială ale UE – și anume Portalul european pentru tineret.

Un procent mai mic de tineri sunt familiarizați alte modalități de a colabora cu UE (enumerate în studiu); de exemplu, 16% sunt conștienți de posibilitatea de a vizita instituţiile UE şi 10% de posibilitatea de a contacta a comisar sau un europarlamentar. Între 13% si 16% dintre respondenți au indicat diverse inițiative UE mentionate.

15% dintre respondenți sunt conștienți de consultările publice ca o modalitate de a colabora cu UE și o pondere similară (15%) menționează participarea la evenimentele organizate de UE în țara lor.

Eurobarometru 3 png

Tinerii consideră că votul la alegerile locale, naționale sau europene este cea mai eficientă acțiune pentru a-și face auzită vocea de către factorii de decizie – 38 % dintre respondenți aleg această acțiune. Pe locul al doilea vine implicarea în social media prin exprimarea opiniilor lor, utilizarea hashtag-urilor sau schimbarea imaginii de profil etc., care este selectată de 32 % dintre respondenți.

26 % dintre tineri au indicat participarea la organizații studențești sau de tineret, 25% participarea la o consultare publică privind inițiativele politice propuse (online sau offline), inclusiv în dialogul UE pentru tineret, 25% participarea la mișcări politice, partide sau sindicate 25%, 22% la acțiuni de voluntariat pentru o organizație de caritate/campanie, 16% la boicotarea sau cumpărarea anumitor produse din motive politice, etice sau de mediu și 22% au spus că au contactat un politician în legătură cu o problemă.

eurobarometru 4 png

Metodologie

Sondajul Eurobarometru Flash 545 „Tineretul și democrația” (disponibil AICI) a fost realizat între 3 aprilie și 12 aprilie 2024, vizând un eșantion reprezentativ de 26,189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre. Sondajul a fost realizat prin interviuri online asistate de calculator (CAWI).

Unele țări europene acordă dreptul tinerilor de 16 și 17 ani să voteze la alegerile pentru Parlamentul European.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite